Amazon
 
Íj és számszeríj képzettségek
Passzív és mágikus képzettségek
Dárda és lándzsa képzettségek
Végigjátszás az íjas amazonnal
- Végigjátszás: íjas amazon, Act I
- Végigjátszás: íjas amazon, Act II
- Végigjátszás: íjas amazon, Act III
- Végigjátszás: íjas amazon, Act IV
- Végigjátszás: íjas amazon, Act V
- Végigjátszás: íjas amazon, Night
- Végigjátszás: íjas amazon, Hell
Hibrid amazon fejlesztése
Tersius, mint amazon
Des, mint amazon
Kiddan, mint Tankazon
Vissza az előzőre
fa nézet
 
Ezeken az oldalakon a játék csinos női karaktereinek egyikéről, az Amazonról olvashattok.
Diablo II reklámfigurája éveken keresztül a lándzsás Amazon volt. Ez sokat elárul arról, hogy a Blizzard fejlesztői kitüntetett figyelemben részesítették ezt a kasztot. Nem véletlen hát, hogy a karakterválasztó képernyőn is ő az első. S valóban, az Amazon már a kezdetektől félelmetes karakterosztály volt, a későbbi patch-ek lényegében csak erősítettek rajta. Az Amazon továbbá egy személyben hivatott továbbvinni a Diablo I íjászainak hagyományait, így aki az íjakat és nyílpuskákat választja, a Rogue-ok örökösének tekintheti magát.

Kik is az Amazonok?

Fülledt klímájú trópusi szigetekről számazó harcos nők, kik több évszázada, más népektől elszigetelten fejlődtek. A többi néptől eltérően kultúrájukban a nők vették át a harcos szerepet a férfiaktól - mint állítják, a dzsungelben ruganyos testfelépítésük, természettől könnyedebb mozgásuk előnyösebb - de a különbség ebben véget is ér. Az Amazonok nem matriarchális társadalomban élnek, a férfiak velük egyenjogúak, több vallási és társadalmi vezető is közülük kerül ki. Közelről szemrevételezve az Amazon egy csinos hölgyemény, bár a trópusi szigetektől eltérően leginkább a harcias északi népek fajtájából való, akinél igazán nem lehet meglepődni, hogy még a közelharcos fegyvereket is jól forgatja.

Társadalmuk a Rend alapelveire épül, így rendkívül fontos számukra a pontosság és a tökéletesség - ez megnyilvánul harctéri képességeikben is. Kiváló katonai vezetők és harcosok kerülnek ki közülük, íjászati tudásuk pedig páratlan az egész világon.

Egy jótanács: a későbbi patch-ek annyira felerősítették ezt a kasztot, hogy nagyon sokan próbálkoznak vele. Talán túlontúl sokan is, mert olyanok is vannak köztük, akiktől az Amazon harcmodor igazából távol áll, csupán a hatalom szava vezérli őket, az Amazon Rend megértése már kevésbé. Remélhetőleg Te nem fogsz közéjük tartozni, mikor ezt a kasztot választod.

Csapatban

Igazából egyvalamiben különbözik igazán az Amazon a többi kaszttól - ez a csapattársak segítése. Közös csatározások során megfigyelhető, hogy szinte minden kasztnak van valamilyen képzettsége (aurája, átka, szelleme, harci kiáltása, csapdája, stb), amelynek jótékony hatása érvényesül a csapattársakon is, kivéve az Amazont. Természetesen harci képzettségein kívül használ támogató skilleket is - hisz egy Amazon sem nélkülözheti istenei támogatását - de egyrészt nagyon kevés ilyen van, másrészt azok lényegében csak saját segítségre szolgálnak és nem a többiek megsegítésére. Az Amazont társaságban leginkább egy konok, csak saját magára hallgató harcosnőként írják le, ki megy a saját feje után, és nem tart számot mások segítségére. Pedig az igazi, magas szintű Amazonok a kevés támogató képzettséggel is eltalálják csapattársaik segítésének legjobb módját, és nem is rosszul.


Talán egyvalami van, ami mindennél jobban jellemzi az Amazont: folyton mozgásban van, szinte egy pillanatra sem megállva. Helyezkedik, céloz, lő, taktikázik, szúr és máris máshol van, közben futás, folyamatos futás. Nos, ez az Amazon.

Képzettségek

Az Amazon - ahogy a karakterválasztó képernyőn is olvashatjuk - nagyon sokoldalú harcos. A támadó képzettségeiket tekintve alapvetően több irányba fejleszthetők. Használhatnak íjakat, nyílpuskákat (mint kizárólagos távolsági kaszt), de közelharcosként is megállják helyüket, hosszú lándzsáikkal közvetlen közelről nyársalhatják fel ellenfeleiket. Dárdákat fogva pajzsuk fedezékében közelről is támadhatnak vagy távolról azok egész záporát zúdíthatják ellenfeleikre. Ha nem tudunk dönteni, a fegyverváltást (swap weapon) kihasználva akár hibriddé is fejleszthetjük kedvenc szőke hölgyeményünket, aki azután felváltva használ íjat, illetve dárdát/lándzsát, a helyzettől függően. Nincs könnyű dolga, mert az egyes fejlesztési irányok ellentmondanak, de aki magányosan játszik, vagy Hardcore játékmódban nyomul, annak ez is egy lehetséges alternatíva.

Egyik fejlesztési iránya, az ún. "Bowazon" irgalmatlan íjas gyilkológéppé teszi, és bár ez csak egy lehetséges irány a sok közül, a játékban ez a fejlesztés a legerősebb - ahogy párbajban is a mindenki által rettegett, legerősebbnek tartott ellenfél kétségkívül az íjas amazon.A különböző harci stílusokon belül is több irány elképzelhető, köszönhetően sok erős képzettségének. Jelenleg az Amazon legfontosabb és legerősebb képzettségei a következők:

-Multiple Shot, Guided Arrow, Strafe, Immolation Arrow, Freezing Arrow;
-Critical Strike, Slow Missiles, Dodge, Avoid, Evade, Valkyrie, Pierce;
-Lightning Fury

Passzív és mágikus képzettségekre szinte minden Amazonnak szüksége van. A képzettségek 3 iránya közül ez kifejezetten a passzív védelem fejlesztésére szolgál. A Critical Strike, Slow Missiles, Valkyrie és az elkerülő skillek alapvetőek. A Pierce az íjas és a Lightning Fury-t használó Amazonnak kihagyhatatlan.

Mindez kihasználható abban az esetben is, amikor speciális fegyvert forgatunk: egyes Amazonok egyéb félkezes fegyverrel (kard, buzogány, harci kalapács) és pajzzsal is megpróbálkoznak, és nem is eredménytelenül. Az Amazon pajzzsal nagyon jól blokkol, amit meg nem blokkol, azt hárítják passzív képzettségei.

A dárdás fejlesztési irány kulcsa az egész Diablo II jelenleg egyik leghihetetlenebb tömegpusztító képzettsége, a Lightning Fury. Egy dárdát elhajítva ezzel a képzettséggel akár ellenfelek százait sebezhetjük meg. Kevés ellenfél esetén természetesen nem jön ki ez az előny, de az elfogyó dárdák és a pajzs érdekes harcmodort eredményez.

A jelenlegi patch alapján az íjas és Lightning Fury-t használó dárdás amazon (és a keverékük) a legerősebb amazon fejlesztések. Nagy előnyük, hogy a távolsági támadások miatt könnyen keresztezhetőek, ami nem mondható el a lándzsás Amazonokról. Nekik közvetlen közelről kell helyt állniuk, ráadásul általában pajzs nélkül. Az Amazon fejlesztési irányok közül ez a tipikus "közelharcos", amelyet bár több képzettség is támogat, kétségkívül nem versenyezhet az előzőekkel. További hátrányuk, hogy a közelharcos skillek nagyon gyenge elemi sebzést adnak az Amazon számára (pl. Lightning Strike).A következő oldalakon részletesen olvashattok az amazonok képzettségeiről.

A leírás LoD 1.09d alatt készült.