Kezelés, irányítás
 
Vissza az előzőre
fa nézet
 
Ez a fejezet a játék irányítását és a fontosabb billentyűket, azokhoz kapcsolódó parancsokat mutatja be.
kik játszottak az első résszel, rögtön otthon fogják érezni magukat a játékban. Az alapbillentyűk többnyire a helyükön maradtak. Akinek esetleg bármely billentyűvel problémája volt a Diablo I-ben, az bizonyára örülni fog annak, hogy a Diablo II-ben már majdnem mindegyik parancs szabadon definiálható bármely gombra (az egér jobb és bal, tehát az első két gombjának funkcióját nem tudjuk megváltoztatni).

A karakter irányítása az egér segítségével történik (egér nélkül nem is lehet játszani ezt a játékot). Mindkét egérgomb az akciókra szolgál, ezen a funkcióján nem lehet változtatni. Hogy mi lehet az aktuális akció, attól függ, hogy a kurzor épp mire mutat. Ez lehet tárgyak pakolása, helyváltoztatás, stb. Továbbá még egy-egy képzettséget is kiválaszthatunk, és ezeket is használhatjuk, ha megfelelő helyen van a karakter. Erről részletesebben a Képzettségek oldalon olvashattok.

Főbb kezelőgombok:

"C" (vagy "A") gombbal nyithatjuk meg a karakterlapot (részletesebben a Karakterlap oldalon).

A mostani "I" (vagy "B") billentyű szerepe azonos maradt az első részben megismertekkel. Ezzel a billentyűvel megnyithatjuk az Inventory-t, amely a felszerelésünk lapja. A felszerelési tárgyaknál állíthatjuk be páncélzatunkat, első- és másodlagos fegyverzetünket és megnézhetjük mi van a "hátizsákunkban". (Diablo I-ben a "B" billentyű a skillek könyvét nyitotta meg, amely most a "T".)

Az előbb már említett elsődleges és másodlagos fegyverzet közti váltásra a "W" billentyű szolgál.

A Diablo II LoD-ban már a zsoldosunk fegyverzetét/páncélzatát is változtathatjuk, valamint megnézhetjük az adatait, ha megnyomjuk az "O" billentyűt. Alapban néhány játékosnak talán zavaró lehet ennek a gombnak a mi inventory gombunkhoz való elhelyezkedése, ezért vannak, akik ezt átállítják az "U" gombra.

A "T" billentyűvel a képzettségeinket nézhetjük meg fastruktúrába rendezve. Az "S" betű lenyomásával szintén a skillekhez jutunk, de itt a hotkey-eket állíthatjuk be (részletesebben a Képzettségek oldalon). Magukat a képzettségeket az "F1-F8" billentyűkkel tudjuk közvetlenül váltani (ez a menüben kiterjeszthető akár F12-ig is).

A "Q" billentyű nyitja meg a küldetéslapot, ahol a megoldásra váró küldetéseket láthatjuk. Mindegyik küldetésnél láthatjuk azok címét, ikonját, valamint leírást a feladatról, mit is kell csinálnunk, sőt, meg is hallgathatjuk azt, ha azt részesítjük előnyben :)

A "P" betűvel nézhetjük meg, hogy kik vannak még a játékban, kik azok, akikkel egy csapatban vagyunk, és kik ellenségek (róluk részletesebben is olvashattok a PK-k fejezetben), valamint beállíthatjuk, kit akarunk hallani és kit nem, és hogy HC-ben engedjük-e hullánk kifosztását vagy sem. Ez az oldal csak multiplayer módban érhető el.

A "SHIFT" billentyű továbbra is az egy helyben való támadásra szolgál. Főleg dobófegyverek és íjak használatakor van jelentős szerepe, mert így a bal gombot nyomva mindenképpen dobálunk/nyilazunk, független attól, hogy az egérmutató épp az ellenfélen van-e (részletesebben a Képzettségek oldalon).

Az egyik legrégebbi kívánalom vált valóra a játék második részében: gombnyomásra megnézhetjük, mi van a földön. Mindenkinek sok gondot okozott a Diablo I-ben a földre hulló tárgyak megkeresése. Sokszor jártunk úgy, hogy hallottuk egy gyűrű csörrenését, és akár 10 percig is kerestük, vajon hol lehet. Az "ALT" gombot lenyomva az összes tárgy (maximum kb. 20, változik a kiírások hosszától) neve megjelenik, ami a képernyőn van, így mindent könnyen megtalálunk. Ekkor a tárgy nevére kattintva tudjuk azt felvenni, magára a tárgyra nem tudunk klikkelni.

A "CTRL" billentyű lenyomásával tudunk futni, ha alapban sétál a karakterünk. Azonban valószínűleg nincs ember, aki ne a futást állítaná be elsődlegesnek, amit az "R" billentyű lenyomásával tudunk megtenni. Ha a staminánk elfogyott, célszerű pár másodperc pihenőt tartani, vagy átváltani sétálásra, ha nagyon, de nagyon sietős a dolgunk (pl. valaki erőteljesen üldöz minket).

Az övben lévő italokat alapban az "1-4" billentyűkkel ihatjuk meg. Az öv több soros is lehet, de erről részletesen olvashatsz az övek fejezetben. Az övnek csak egy sora látszódik alapban, s ha rávisszük a mutatót, akkor nyílik ki a többi. Amennyiben állandóan látni szeretnénk az összes sort, a "~" (magyar billentyűzeten a "0" - nulla) gombot kell megnyomnunk.

Ezeken kívül van még jónéhány billentyű, amely nem a közvetlen irányításhoz tartozik, de játék közben valószínűleg sokszor fogjuk használni. Ezek a következők:

A "TAB" billentyű is rendkívül fontos, sokat fogjuk használni - a térképet tudjuk vele elővarázsolni (fényerejét a játékmenüben állíthatjuk).

Hozzá tartoznak még a kurzorbillentyűk, amelyekkel a térképet mozgathatjuk minden irányba. Miután össze-vissza elmozgattuk a térképet, a térkép ki - majd bekapcsolásával hozhatjuk újra eredeti állapotába, ahol mi vagyunk a középpontban (persze, csak ha a menüben így van beállítva).

Az "ENTER"-rel tudunk üzenni a játékostársainknak és így tudunk beírni mindenféle, a Battle.neten, vagy singleben (pl. /players x) használható parancsot is.

A numerikus billentyűzeten a "0-7" számoknak ugyanaz a szerepe, mint a Diablo I-ben az "F9-F12" billentyűknek: előre beállított üzeneteket tudunk gyorsan közölni társainkkal. Míg régen a képernyőn szövegként jelent meg ez az üzenet, addig itt már igazi beszédet hallunk. A beállított üzeneteken nem változtathatunk, csupán az üzenet aktiváló billentyűjét változtathatjuk meg.

A begépelt szövegeket a játék egy adott ideig visszamenőleg eltárolja, így azok egy ideig visszaolvashatók. Ezt a Message log panelben tehetjük meg, amit az "M" billentyűvel tudunk megnyitni. Ezen kívül létezik még egy üzenési mód (csak multiplayerben), ahol ha a szöveg elé teszünk egy "!"-et, akkor azt a szöveget a program a karakter feje felett fogja kiírni (mint a képregények szövegbuborékaiban). Ezt csak a látótávolságon belül állók láthatják és a Message log sem jegyzi meg.

Van még egy gomb, amely fontos. Az "ESC" a menüt hozza be/megnyitott paneleket zár be, valamint single playerben "pause" szerepet is betölt, vagyis szünetelteti a játékot. Vigyázat, többjátékos módban - mint azt általában megszokhattuk - nem áll le a játék!

A "SPACE" billentyű szerepe hasonló, mint az Esc-é: minden kinyitott panelt bezár.

A "H" betű egy rövid segítséget jelenít meg (a játék legelején automatikusan megjelenik). Tulajdonképpen leírja nekünk, hogy mit is látunk a képernyőn.

A főbb irányítási gombok helyett használhatod az ún. "minipanelt" is, ahol az egyes gombokat ikonok helyettesítik:Ez a legelső játék alkalmával már nyitva van, a továbbiakban az alatta levő nyílszerű gombbal tudjuk kinyitni-becsukni.

Összegzésül annyit, hogy az irányítás főbb részei megmaradtak az első részhez képest, megszoknunk tehát nem lesz nehéz az újításokat - aki meg most ismerkedik a játékkal, annak ígyis-úgyis meg kell tanulnia :) Pár nap játék után úgy hozzájuk szokunk majd, hogy hiányolni fogjuk azokat, ha elővesszük szeretett Diablo I-ünket egy kis nosztalgiázás céljából. :)

A leírás 1.10 LoD patch alatt készült.