A Tudás Fájának használatáról
 
Vissza az előzőre
fa nézet
 
Arról már elég szó esett a Tudás Fájának főoldalán, hogy mit, s miért igyekszünk ezeken az oldalakon összegyűjteni, de arról nem, hogy ezt hogyan tudod a legegyszerűbben áttekinteni, használni. Most akkor ez következzen. Az alábbiakban leírom, hogy a Tudás Fája (a továbbiakban TF) egyre bővülő tengerében hogyan érdemes navigálni, hogyan lehet megtalálni gyorsan egy oldalt, vagy egy számodra fontos információt.

ezdetnek szeretném a figyelmedet felhívni arra, hogy a TF nem egy befejezett alkotás. A munka látványos része csak ezután fog kibontakozni. Ennek oka az, hogy a játékot mi is nemrég kezdtük el játszani, és a tudásszerzésnek általunk választott módja sokkal időigényesebb, mint az ollózás. :)

Mivel célunk, és elkötelezettségünk, hogy csak a szerzők által megtapasztalt dolgok kerülhetnek fel ezen oldalakra, csak saját tollból írott szösszeneteket rakjunk fel, csak olyan fordítás jelenhessen meg a Tolmácsban, amit mi készítettünk, ki kellett találni egy olyan rendszert, hogy az oldalak folyamatos feltöltése, még egy olyan ágas-bogas struktúrában se okozzon összekuszálódást, mint amekkorára a TF-et terveztük.

A munkának ez a része már elkészült. Olyan oldalakat láthatsz, melyek egy speciális, külön erre a célra létrehozott szerkesztő segítségével íródtak, a menürendszerük teljesen automatikus, a képek feltöltését is program végzi, grafikai, tartalmi és helyesírási lektorok nézik át őket, és amikor a főszerkesztőnk úgy érzi, hogy elkészültek, egy gombnyomásra válnak publikussá. Ahogy íródnak az újabb és újabb oldalak, úgy jelennek meg a fejezetek főoldalainak menüiben az oda vezető linkek...

Menük

Ez abban nyilvánul meg, hogy az automatikus menüben csak a már publikált oldalak jelennek meg. Hiába keresed a "fa nézetben" látható "eltervezett" oldalakat, a rendszer nem vesz róluk tudomást, amíg nem hozza őket nyilvánosságra a főszerkesztő. A menüben két féle bejegyzéssel találkozhattok: vastagon szedett címek - ezek egyben linkek az ilyen című oldalakra - és vékonyan szedett címek, amik egy-egy ilyen oldal további aloldalait sorolják fel.

Leírás

Minden oldal kötelezően tartalmaz egy rövid összegzést arról, hogy ott miről olvashatsz. Ez az összegzés, vagy rövid leírás mindig a menü mellett, annak jobb oldalán helyezkedik el. Igyekeztünk ezzel is megkönnyíteni az információk áttekintését.

Fa nézet

Nevezhetjük fa nézetnek, idegen szóval sitemapnak, oldaltérképnek. Szerepe az, hogy megkönnyítse a TF-ben a keresést. Ha egy adott kérdésre keresed a választ, akkor érdemes itt kezdeni a böngészést. A fa nézetet úgy tekintheted meg, ha akármelyik oldal menüjének alján található kicsinyített képére kattintasz. Rosszmájú fejlesztők azonnal elkeresztelték gyertyatartónak. :) Szóval a gyertyatartóra klatty, és kibontakozik előttetek a Tudás Fája. Azok az oldalak, amelyek már "elkészültek", alá vannak húzva. Ha ilyenre kattintasz, akkor máris töltődik a kívánt oldal. Ha a fa koronájának felső szintjeire vagy kíváncsi (és van olyan), akkor a felső elágazásnál látható körre kattintva bonthatod tovább a struktúrát. Hidd el, megnézni és megérteni a működését egyszerűbb, mint leírni :)

Popup

Kezdetben a számodra új lesz minden. De nem így a későbbiekben. Annak érdekében hogy az újdonságok ne kerüljék el a figyelmedet, a Páholy főoldalára lépve egy olyan előugró menü fog fogadni, ami mindig tájékoztat majd arról, hogy milyen nagyobb volumenű változás, vagy új anyagrész került fel a Páholy oldalaira, - így a TF-be is - a legutolsó belépésed óta. (Ehhez szükséged van arra, hogy a böngésződ engedélyezze a cookie-k használatát!)

Szerzők

Az oldalak elkészítésében sokan vettek részt. Volt aki megtervezte a TF grafikai arculatát, volt aki megírta a szerkesztőt, volt aki újabbnál újabb ötletekkel nyaggatta közben, volt aki elvállalta, hogy megtervezi a könyvtárszerkezetet, és felvállalta a főszerkesztői feladatot, sokan jelentkeztek, és vállaltak különböző lektori feladatokat. Titkárnő, az nem volt. :))))

Mindenki nevét nem biggyeszthetjük oda az oldalak aljára. Csak azét, aki megírta a cikket. A többiek neve helyett, kis rúnák sorakoznak, azt tanúsítva, hogy TV virágnyelven szólva, ez a produkció nélkülük nem jött volna létre...

Kellemes böngészést kívánunk mindenkinek!