Nyitott és zárt karakterek
 
Vissza az előzőre
fa nézet
 
A Diablo II igen jelentős, az egész játékmenetre nagymértékben kiható változásokat hozott a karakterek tárolása terén is. Itt ezekről olvashatsz.
Diablo II teljesen más rendszer szerint kezeli a karaktereket, mint elődje, ezért van szükség egy külön fejezetre, ami ezzel foglalkozik. A Diablo I-ben ugye voltak a Single és Multi karakterek, és kész, teljesen egyértelmű volt a dolog. A Single karaktereddel csak egyedül játszhattál, míg a Multi karaktereddel a Battle.neten vagy helyi hálózaton. Lehetőséged volt a Multi karaktereddel is egyedüli játékra, azaz "offline" fejlődésre, ami igen jól jött a korlátozott internet-hozzáféréssel rendelkezőknek. Ezeket a Diablo II-ben akár rögtön el is felejtheted. Kétféle karakter létezik mostantól: a nyitott és a zárt.

Nyitott Karakter

A Diablo II-ben az egyszemélyes játékot a Nyitott Karaktereddel játszhatod, ekkor rajtad kívül más nem csatlakozhat az adott játékhoz. Ezt a karaktert a program, mint azt az első részből megszokhattad, a Te gépeden tárolja, a Diablo II könyvtár Save alkönyvtárában. Sajnos ennek a védelméről a Blizzard egyáltalán nem gondoskodott, ennyi erővel akár egy sima txt fájlban is tárolhatná a program a karaktereket. A Nyitott Karakterrel nagyon könnyű csalni, ezt sokan sajnos meg is fogják tenni. Kérdezhetnéd: Ez miért baj, hiszen ezzel úgyis csak egyedül tud játszani? Nos, az a helyzet, hogy a Diablo II-ben a Nyílt Karakter egyesíti magában a Single és a Multi karaktert, a Nyitott Karakterrel játszhatsz helyi hálózaton, az Interneten és a Nyitott Battle.neten is. Bár ez utóbbi nem sokban különbözik egy sima internetes játéktól, általában nem túl zökkenőmentes, rengeteg a szinkronhiba, ezért sokszor kieshetsz egy-egy játékból. Persze ez néha előfordulhat a Zárt Battle.neten is. Nagy hátránya a Nyitott játéknak, hogy a szerver gépnek igen erősnek kell lennie, különben a játék igencsak akadozhat, sőt, ha kilép a játékból, aki létrehozta, nem tudja átadni másnak a szerver jogokat, hanem mindenki számára véget ér a játék, és ez igen kellemetlen lehet, ha éppen a földön hagytál valamit. Ez a kilépés nem csak szándékosan történhet, nagyon egyszerű véletlenül kilépni a programból, elég ha az F4-re van beállítva mondjuk a Telekinézised. Megnyomod az Alt-ot, hogy lásd a tárgyakat a földön, majd váltanál a Telekinézisre, Alt+F4=Bezárás...
Zárt Karakter

A Zárt Karakter az igazi Battle.netes karakter, ezzel kizárólag a Battle.neten tudsz játszani, nincs arra lehetőséged, hogy "offline" fejleszd. Ez sokakat igen kellemetlenül érint, hiszen az Internet elérés nem mindenkinek adatik meg korlátlan formában. Ezt a karaktert a program egy Battle.net szerveren tárolja, így elvileg ez a játékmód védve van minden csalástól. Az egész játék a szerveren fut, így ha akadozik a kapcsolat, előfordulhat, hogy a Te gépeden nem látsz senkit a közeledben, de a szerveren már javában ütnek, így lehetséges, hogy egyszercsak egy jajkiáltást hallasz: meghaltál, úgy, hogy még csak észre sem vehetted. Nem mindegy azonban, hogy melyik szerveren van a karaktered, mert csak az azonos szerveren lévő karakterekkel tudsz játszani. Egyik szerverről a másikra a karaktert (legalábbis egyelőre) átvinni nem lehet! Jól gondold meg tehát, hogy melyik szerveren indítod el a karaktered! Gyakran előfordul, hogy a szerverek gyengélkednek, de tapasztalataim szerint egy jó szerveren futtatott játék sokkal stabilabb, mint nyílt internetes társa. További előnye a Zárt Karaktereknek, hogy mindenki ezekkel fog játszani :) Nagyon hangulatos, amikor a Battle.netre belépve látod a karaktereket és a felszereléseiket, nem csak a sok csuklyát, mint a Nyílt Karakterek esetében. Az online játszadozóknak ranglistákat is felkínálnak, melyben mindig a legmagasabb szintűeket tüntetik fel, akár kasztokra lebontva is. Külön ilyen "ladder" van a Hardcore karakterek számára.