Képzettségek (Skillek)
 
Vissza az előzőre
fa nézet
 
Ebben a fejezetben a játékban megtanulható képzettségekkel (skillekkel) kapcsolatos alapokról olvashatsz.

a most ismerkedsz a játékkal, talán az itt található tudás a leghasznosabb számodra, hiszen a karaktered a képzettségei segítségével válhat igazán egyedivé és hatákonnyá.

Rendkívül fontos tudnod, hogy a képzettségpontok elosztása egy olyan dolog, amelyet ha egyszer elkövettél, azon többé nem változtathatsz - emiatt a statpontok mellett a képzettségek jelentik a karakter legmeghatározóbb tulajdonságait. Olvass hát nagyon figyelmesen!

A képzettségek - mint nevük is mutatja - a karaktered képességeit, valamint azok tulajdonságait, fejlettségét határozzák meg. Szerepük a játékban óriási, hiszen képzettségek nélkül a karakter semmit sem fog tudni kezdeni a rá leselkedő veszélyekkel. A képzettségek több csoportba oszthatók. Van, ami minden kasztnál megtalálható, de legtöbbjük egyedi, az adott kasztra jellemző. Képzettségek lehetnek - a teljesség igénye nélkül - egy Nekromanta átkai, egy Varázslónő varázslatai, de ide tartoznak a Barbár csatakiáltásai, a Lovag aurái, az Amazon mágikus nyilai, vagy éppen a Druida átváltozásai, a Bérgyilkosnő csapdái is.

Általános tudnivalók

Alapban 1. szintű karakterrel indulsz a játékban. Skillt ilyenkor legfeljebb egy tárgytól kaphatsz, ilyenkor a skill ikonja kék színű, mint oldalt is láthatod. (Csak a két teljes egészében varázsló kaszt, a varázslónő és a nekromanta indul skillt adó tárggyal a játék elején.)

Ha összegyűlik a szintlépéshez elegendő tapasztalati pont, akkor a karakter szintet lép, 2. szintű lesz, és így tovább, egészen a 99. szintig. Minden szintlépéskor kapsz egy képzettségpontot, amit azután szabadon eloszthatsz az éppen elérhető képzettségek között.Minél több pontot teszel egy képzettségre, annál jobban fogsz érteni hozzá, a képzettség annál hatásosabb lesz. A program minden esetben kiírja, hogy éppen mit ad az a skill, hanyadik szintű, mi erősíti (synergy-k), miben és mennyivel lesz jobb, ha még egy pontot ráköltesz, lásd oldalt. Azt is megteheted, hogy nem használod fel a kapott pontot, hanem "elrakod későbbre". Ez kétélű dolog, mert ha sokáig tartalékolod a képzettségpontokat, relatíve egyre gyengébb lesz a karaktered, ahogy halad előre a játékban, hiszen egyre erősebb lényekkel találkozik, akik ellen egyre magasabb szintű képzettségekkel kell(ene) harcolnia - ugyanakkor viszont a pontokat egyre több elérhető képzettségre rakhatod rá. Mi ennek a lényege? Erre azért lehet szükség, mert induláskor csak néhány képzettség elérhető a számodra, de ahogy fejlődik a karakter, úgy válik egyre több megtanulhatóvá.

A képzettségeknek 6 szintje ismert, ezek a megfelelő karakterszinttel válnak elérhetővé, ha a kari a skillek használatához szükséges 6, 12, 18, 24 és 30-as szintet eléri (az 1. szint természetesen alapban elérhető). Minden szinten 5 képzettség található, összesen tehát 30 egyedi, a kasztra jellemző képzettség közül válogathat minden karakter. Míg legelső skillpontod megszerzésekor (2. szintű kari) azt csak az első szintű képzettségekre teheted rá (5 képzettség), 6. szintű karakternél már tehetsz az 1. és a 6. szintűekre is (már 10 fajta képzettség közül válogathatsz), lásd oldalt. De ha pl. már elérted a 30-as szintet, akkor a legerősebb képzettségek is elérhetővé válnak számodra, a pontot már teheted bármelyik skillre (30 fajta képzettség).

A képzettségek rendszere

A 30 képzettség mindegyik kaszt esetében három csoportra van osztva, ezeket hívják "skilltab"-nak. A játékban a "T" gomb lenyomásával hívhatod elő a képzettségek fastruktúra-szerű rendszerét. (A fa jelen esetben fordított, tehát felül találhatóak a legalacsonyabb szintű képzettségek, míg legalul vannak a legmagasabb szintűek.) Ha jól megnézed a skillek farendszerét, láthatod, hogy az egyes képzettségek elérhetőségéhez nem csupán a karakter szintje a kulcs, szinte mindegyik 1-nél magasabb szintű képzettségnek van "előfeltétele", vagyis csak akkor tanulhatod meg őket (rakhatsz rájuk pontot), ha az előtte levő előfeltétel-képzettségeken már legalább egy pont van (a tárgyak által adott pontok nem számítanak, csak az, amit effektíve rájuk is tettél). Az előfeltételek száma széles skálán mozog, lehet 1, de sokkal több is - pl. a Druida Armageddon nevű képzettségéhez a tab minden más skilljének ismerete szükséges (9 előfeltétel).

Az előfeltételeket nyilak jelölik a tabon - amiből kiindul, az a képzettség szükséges annak a skillnek a megtanulásához, amire rámutat. Példának vegyük az oldalsó képet: ugyan a karakter elérte a 6. szintet a "Corpse Explosion" skill megtanulásához, de mivel még nincs pontja a "Teeth" skillen, ezért a képzettség ikonja szürke marad, nem tehetünk rá pontot, amíg az előfeltétele nincs kielégítve. A pontokat teheted ugyanarra a képzettségre is, vagy mindig másra, ahogy szeretnéd a karakteredet fejleszteni. Ha pl. az első öt pontodat egy képzettségre teszed, akkor rendelkezni fogsz egy, azon a szinten viszonylag erős képzettséggel, ha viszont mind az öt pontodat különböző képzettségre szánod, akkor ugyan csak gyenge első szintű képzettségeid lesznek, de abból öt fajta, ami különböző helyzetekben többet segíthet, mintha csak egy fajta képzettséged lenne. A döntés rajtad áll. Két dolgot azonban ne feledj:


1. Mindegyik képzettséget maximum 20. szintig tudod fejleszteni, e szint felett már nem tehetsz rájuk pontokat! Ilyenkor mondják, hogy a "skill ki van maxolva". Egyébként ezt a program ki is írja: "Maximum level reached", lásd fent. Ezután a képzettséged erejét már csak synergy skillek és tárgyak segítségével tudod növelni, ráadásul ekkor már nem láthatod, hogy a következő szinten milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd a skill (21-es szinten).

2. A másik fontos tudnivaló, hogy a skill karakterszint követelményének és szintjének összege alapban nem lehet nagyobb a karakterszint + 1-nél! Ezen a képen egy 6. szintű karakter esetében azt láthatod, hogy már tett egy pontot a "Weaken" skillre, így többet ezen a szinten már nem tehet rá, csak majd ha a kari elérte a 7. szintet:


Mint a leírás elején említve volt, tárgyak is adhatnak +skilleket. Ilyenkor a skill szintje kék színnel van kiírva. Pontokat azonban nem csak szintlépéskor szerezhetsz - 3 küldetés teljesítése által lehetőséged van még a továbbfejlődésre, ezek a következők:


Act I, Quest 1:
"Den of Evil"
Act II, Quest 1:
"Radament's Lair"
Act IV, Quest 1:
"The Fallen Angel"
A küldetés teljesítésekor Akara megjutalmaz egy ajándék skillponttal.Radament, egy óriás múmia elpusztításával juthatsz hozzá egy könyvhöz, majd ezt elolvasva egy skill pontot nyerhetsz.Miután elpusztítottad az Izual lelkét fogva tartó démont, Tyraeltől rögtön 2 képzettségpontot kapsz.

Jól gondold át, hogy mikor mit tanulsz meg, mert - mint tapasztalni is fogod - mindig kevés a skillpont, de sok a fejlesztési lehetőség, sok hasznos képzettség van! Vagy sok mindenhez, de viszonylag alacsony szinten fog érteni a karaktered (ez nem igazán ajánlott), vagy kevés dologhoz, de ahhoz nagyon. Bár a fejlesztési lehetőségek széles skálája miatt nagyon sok fajta fejlesztéssel kellene találkoznod, azonban a játékosok már alaposan kiismerték a képzettségek hatásosságát/hatékonyságát, így ezért valószínűleg nagyon sok hasonló fejlesztésű karakterrel ("alkasztokkal") találkozol majd kaladozásod során.

Passzív képzettségek

A képzettségek két alapvető csoportjuk az aktív és passzív skillek. Míg az aktív skilleket használnod/aktiválnod kell ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat, addig a passzív skilleknél elegendő, ha már van rajtuk pont - hatásuk azonnali és állandó. Néhány képzettség csak saját magukat/a karakter valamely tulajdonságát erősítik, míg mások más képzettségekre vannak hatással (mindkét csoportban találhatunk aktív és passzív képzettségeket) Illetve van egy-két olyan képzettség is, melyek együttesen rendelkeznek aktív-passzív tulajdonságokkal, magukat és más skilleket is erősítenek (a Druida állat-idézései). Íme egy passzív skill:

Alapképzettségek

A karakterek közös alapképzettsége az Attack és a Throw, az 1.10 óta az Unsummon, illetve tekercsekben és könyvekben jelenik meg a Town Portal és az Identify. Emellett a Barbár rendelkezik Left Throw-val. A közös képzettségek használata nem kerül manába, mint a legtöbb képzettségé.


Attack - Támadás

Throw - Dobás
A támadás a legegyszerűbb a képzettségek között. Használható puszta kézzel, vagy közelharci (pl. egy balta), távolsági fegyverekkel (pl. egy nyílpuska) is. Működése nagyon egyszerű: az ellenfélre rákattintva a karakter működésbe hozza fegyverét, ezzel sebezve azt.
A dobás az eldobható fegyverek használatára való - ilyen fegyverek lehetnek a különböző gerelyek, lándzsák, vagy robbanó folyadékokkal teli fiolák.

Unsummon - Idézett elpusztítása

Left Throw - Balkezes Dobás
Az Unsummon megszünteti a követőink (megidézett lények) hozzánk való mágikus kötődését, ezzel a lény pusztulását okozva. Használata általában akkor szükséges, ha véletlen került irányításunk alá egy lény (mellélőttünk Revive-nál), vagy egy általunk irányított lény megtámadhat egy olyan ellenfelet, akit nem szeretnénk ha támadna (pl. Lightning Enchanted szörnyfejedelmek).
A balkezes dobás működése azonos a sima Dobáséval, azzal a különbséggel, hogy a "másik" kezünkbe is tehetünk egy dobófegyvert, így egyszerre két fajta dobófegyverrel támadhatunk. Ezt a képzettséget csak a Barbár kaszt tudja használni.

Town Portal - Térkapu

Identify - Azonosítás
A Town Portal egy átjárót nyit meg, amelyen keresztül bármikor visszatérhetünk a városba, bárhol is legyünk a vadonban. Az átjárón ezután vissza is tudunk jönni, majd a kapu bezárul. Tekercsek és könyvek formájában találkozhatunk velük, a jobb egérgomb aktiválja, a portál mindig mellettünk nyílik meg.
Amikor találunk egy mágikus tárgyat, azt láthatjuk kiírva: "Unidentified", vagyis nincs beazonosítva. Azonosítással tudjuk meg, milyen mágikus tulajdonságokkal rendelkezik a tárgy, és ebben nyújt segítséget (Deckard Cain-en kívül) az Identify skill. Tekercsek és könyvek formájában találkozhatunk velük, a jobb egérgomb aktiválja, majd rá kell kattintanunk arra a tárgyra, amit azonosítani szeretnénk. Ha véletlenül hoztuk működésbe, kattiuntsunk valami semleges pontra, így az Identify kurzorja (egy kérdőjel) visszaváltozik, a tekercs megmarad (ellentétben Diablo I-el).

Amit érdemes még tudni: egyes skillek folyamatosan használhatóak (pl. Inferno, Arctic Blast), mások egy adott ideig folyamatosan kifejtik a hatásukat (pl. Energy Shield, Hurricane, Terror) de a legtöbb skill hatása csupán pillanatszerű (pl. Bash, Vengeance, Ice Arrow).

Synergy skillek

Az 1.10-es patch egyik legnagyobb újítása volt a Synergy (szinergista) skillrendszer bevezetése. A Blizzard célja ezzel a játék színesebbé tétele volt, korábban ugyanis mindenki csak a legerősebb skilleket fejlesztette ki (érthető módon), az alacsonyabb és nem különleges képzettségekről mindenki megfeledkezett. Még az is előfordult, hogy egy karakter már nem tudott mit kezdeni a megmaradó skillpontjaival... A Synergy rendszer lényege, hogy egy adott skillt már nem csak úgy erősíthetünk, hogy kimaxoljuk, hanem ezt megtehetjük különböző más skillekre tett pontokkal is. Tehát egy syn skill fejlesztése nem csak saját magát erősíti, hanem más skilleket is. Vegyünk az alábbi példát, mondjuk sebzéssel:


A képen a Teeth skill látható, aminek összesen 4 syn-je van (Bone Wall, Bone Spear, Bone Prison és Bone Spirit). A Teeth fejlesztésekor erősödik többek között annak sebzése. Ha tehát teszünk egy pontot az említett négy skill valamelyikére, akkor a syn miatt a Teeth is erősödni fog, esetünkben a Teeth mindenkori alapsebzésének 15%-ával.

(Az alapsebzés alatt mindig a skill azon sebzése értendő, amennyit akkor sebez, amikor egyetlen syn sem erősíti a skillt, csak saját maga - ha erősíti, akkor ennek pontos meghatározásához ki kell vonnunk a syn-ek által adott bónuszt is, ami azért elég bonyolult a kerekítések miatt.)

További tudnivaló, hogy a syn-be (a passzív skillek kivételével, mert ezek alapból synergy-nek számítanak) csak és kizárólag az erősítő skillre effektíve rá is pakolt skillpontok számítanak, más (mint +skill, +skilltab, +allskill) nem. Ha ezek felcuccolásakor erősödést tapasztalunk, az csak amiatt van, mert az affix magát az erősítendő skillt is emelte.

A synergy-k esetében alapvető szabály, hogy elsőnek mindig az erősítendő skilltz kell kimaxolni és csak azután a synergy-ket. Az előbbi példánál maradva, ez a már említett alapsebzés miatt van - minél erősebb az erősítendő skill, annál nagyobb lesz a syn által adott bónusz miatti erősödés (magyarul gyenge skillt csak gyengén emel a legerősebb syn is, az erős skillt azonban rendkívüli mértékben).

Késleltetett képzettségek

A Diablo II LoD-dal megjelentek a Delayes skillek is. Ezek abban különböznek a többi képzettségtől, hogy használatuk után adott ideig nem lehet sem őket, sem semmilyen más delayes képzettséget újra használni - a skill ikonja ez idő alatt piros marad:


A képzettségek használata

A képzettségeket leghatásosabban "hotkey"-ekre állítva tudjuk használni ("S" billentyű), vagyis egy gombnyomással tudunk váltogatni közöttük. Alapban ezek a billentyűk az F1-F8 közé esnek, míg Diablo II Classicban csak 8, Diablo II LoD-ban már összesen 16 skillt állíthatunk be különböző billentyűkre, amelyeket a program arany színnel fog kijelezni az ikonon (természetesen passzív skilleket nem állíthatunk be így). Íme néhány képzettség, és a hozzájuk rendelt billentyűk:


A Diablo I-ben csupán egy képzettséget tudtunk állítani, amely az egér jobb gombjának lenyomásakor aktivizálódott. A második részben más beszélhetünk "jobb" és "bal" oldali skillekről is - ezt úgy a legegyszerűbb megérteni, ha az egér bal és jobb gombjának feleltetjük meg őket. Ezen a képen baloldali skillként a "Bone Spear", jobb oldaliként "Corpse Explosion" van beállítva:


A baloldali skillek általában csak akkor lépnek működésbe, ha kijelölünk egy célpontot (egyébként a "földre" kattintva a karakter a skill használata helyett minden esetben mászkál), a skill típusától és a karakter helyzetétől függően lép működésbe. Pl. ha messze állunk egy szörnytől és egy közelharcos skill van a bal oldalon, akkor a kari odamegy és megtámadja az ellent (van kivétel is, pl. a Paladin Fist of the Heavens képzettsége). Ha távolsági skill van kijelölve, a karakter sohasem mozdul, ehelyett távolról, általában valamilyen lövedékekkel támad.

Ezzel szemben a jobb oldali képzettségeknek távolsági skillek esetében nincs szükségük célpont kijelölésre, a földre kattintva is működésbe lép a skill. Közelharci képzettségek esetén ugyancsak mozogni fog a karakter (álló helyzetű támadás helyett), viszont itt, ha egy ellen közelébe kerülünk, meg is támadja azt, a baloldali skillel ellentétben. Ezen különbségeken túl a bal-jobb oldali skillek másik célja az, hogy egyszerre két képzettséget is "készenlétben" tarthatunk - döntésünktől függően támadhatunk a bal vagy jobb oldalra állított képzettségekkel. A skillek leggyakrabban a bal oldalra vannak beállítva, előnyösebb működésük miatt, de a jobb oldalnak is hasznát veszük. A "Shift" billentyű lenyomásával a két gomb működése megváltozik, a karakter minden esetben a helyén marad, és úgy támad (akár szörnyet, akár a "levegőt") - legyen szó közelharci vagy távolsági skillekről.

Érdemes még tudni, hogy ha egy szörnyet le akarunk verni/lőni, nem feltétlenül kell őrült módon klikkelgetni az egérrel, lehet úgy is, hogy nyomva tartjuk az egérgombot, ekkor addig ütjük az ellenfelet, míg az meg nem hal. Sőt, ha közben a szörny "elmászik", akkor is üti (megy utána), lövi tovább a karakterünk azt, akin eredetileg megnyomtuk a gombot és nyomvatartottuk. Folyó túloldalára való lövésnél pl. nagyon hasznos ez, amikor egy komolyabb ellenfél bejön a látótérbe.

Talán elsőre sok és bonyolult az itt felsorolt információ, de minden érthetővé válik, ha élesben is kipróbálod :) Sok sikert karaktereid fejlesztéséhez.

Az egyes kasztok különféle képzettségeinek leírását karakterenkénti csoportosításban találhatod meg.

A leírás 1.10 LoD patch alatt készült.