IRC parancsok 

Mi is az az IRC? 
Dióhéjban annyit, hogy az Internet Relay Chat (IRC) egyfajta csevegõ hálózat az neten, amely független a http, ftp és más protokolloktól, a kiszolgálóknak teljesen külön portját is használja. Alaphelyzetben, ha valaki nem a Battle.net-en keresztül kerül egy ilyen csatira, szükségeltetik hozzá IRC progi, valamint egy szerver, amin keresztül felkapcsolódsz a rendszerre. (Ehhez nem elég a szolgáltatód szervere, az IRC-nek teljesen külön rendszere van, a szolgáltatód csak a kontaktust biztosítja.) Az IRC-n millió csatorna van, amiken lehet dumálni, de ez már a Diablo és a B.net szempontjából nem igazán érdekes. At a lényeg, hogy a B.net is IRC szisztémával biztosítja a csevegést, átvéve annak használható parancsait. Ha valakit mélyebben érdekel az IRC, nézzen utána pl. a Weblapok-on. 

A használható parancsok 
Az IRC állítólag rengeteg féle parancsot használ, azonban a B.net csak ezek egy részét támogatja, érthetõ okokból. Elég értelmetlen lenne pl. a csatornákat kilistázó parancs, lévén, hogy jópár van belõlük. 
Az IRC, és a B.net is azt tekinti parancsnak, amit a / jellel kezdve gépelsz. Amit egy ilyen sorba beírsz, senki sem fogja látni, még te se, miután leütötted az entert, akkor se, ha teljesen értelmetlen, végrehajthatatlan. A parancs paramétereit mindig szóközzel kell elválasztani. 
Nézzük, mibõl élünk. Ezeket a parancsokat lehet használni, úgy tûnik, betûrendben: 

/channel "csatorna neve" = /join "csatorna neve" 

/ignore "név" = /squelch "név" 

/join "csatorna neve" A "csatorna neve" nevû csatornára csatlakoztat, ha nincs ilyen, udvariasan visszakérdez, akarod-e, hogy létrehozza neked? 
Ugyanazt lehet így elérni, mintha a Channel ablakot használnád, úgyhogy szerintem nem lényeges, és csak kivételes esetekben hasznos (pl. ha vársz valakit egy csatira, vágólapra teheted a parancsot, és nézegetheted, hogy létezik-e már a csati, anélkül, hogy egy pillanatra is ki kellene esned a csevegésbõl). 

/msg "név" = /whisper "név" 

/rejoin Újracsatlakozás. Aki már volt fent egy kis ideig, tudja mire jó. Az újracsatlakozáskor lekerülsz a lista aljára, és megújul az esetleg elédugult kapcsolatod. Gyorsabb, mint kilépni, és vissza. 

/squelch "név" Ha valaki elkezd cikizni, és nem te hoztad létre a csatornát, akkor kénytelen vagy hallgatni, amit mond. Ilyenkor csak letiltani tudod az üzeneteit ezzel a paranccsal, amitõl neked semmi nem fog megjelenni, amit ír. 

/unignore "név" = /unsquelch "név" 

/unsquelch "név" A /squelch parancs visszacsinálása. 

/users Kiírja, hogy a B.net-en éppen hányan vannak fent az egész világon, hány csatornán, hány játékban. Ez az az információ, amit belépéskor automatikusan kiír. 

/whereis "név" = /whois "név" 

/whisper "név" Megegyezik a Whisper gombbal, tehát csak a címzett látja az ezt követõ üzenetet, azzal a különbséggel, hogy lehet más csatornára is átüzenni vele! 

/who "csatorna neve" Kilistázza a megnevezett csatornán éppen idõzõ játékosok neveit. Ha nem adsz meg neki csatorna nevet, a jobb oldalon katonás rendben sorakozó neveket fogod viszont látni, ömlesztve.

/whois "név" Ezzel megtudhatod, hogy a beírt név alatt futó játékos milyen név alatt, milyen ID számról játszik és melyik csatornán, illetve játékban van. Ha privát csatornán van az illetõ, annak nevét nem mondja meg. Természetesen ugyanígy nem mondja meg a jelszavas játék jelszavát, csak a nevét. A szám és a név együttes kiírása azért lényeges, mert lehet szám után is keresni, így: /whois #sorszám, amire szintén kiadja a nevet, számot stb. Ha tudod az illetõ ID számát, de nem tudod hol van, célszerûbb az utóbbit választani, mert ki tudja, azon a néven éppen hányadikként játszik, Te pedig robogni fogsz egy játékba mondjuk egy azonos nevû új-zélandihoz. Ha a csatornán veszteglõ kolléga sorszámára vagy kíváncsi, egyszerûen kettõs kattintással a nevére elkerülheted az esetleges elgépelést. Ezt egyébként ajánlom: én már jártam úgy, hogy valakihez hosszan beszéltem, mire kiderült, nem is õ, csak egy hasonnevû... :-( 

Operátori parancsok 
Ha Te hoztál létre egy csatornát, jogod van hozzá, hogy szabályozd, ki mit csinálhat ott. Erre külön parancsok szolgálnak. Mindig az elsõ személy az operátor, ha kilép, az utána következõ örökli az operátori jogot, kivéve, ha az elõzõ operátor mást állított be. 

/ban "név" Az illetõ kizárását jelenti a csatornáról, vagyis nemcsak kirúgja, de nem is engedi visszalépni, amíg a tiltást fel nem oldod. Ez a legdurvább a használható parancsok között. 

/designate "név" Ezzel a paranccsal lehet kinevezni az operátor helyettest, arra az esetre, ha kilépsz, kiesel stb. a csatornáról. 

/kick "név" Ha Te hoztad létre a csatornát, Neked van jogod kirúgni onnan a nemkívánatos személyeket, ezzel a paranccsal. 

/resign Ez jelenti az operátori jogról való lemondást. Ugyanaz, mintha /rejoin-t mondanál. 

/unban "név" A /ban "név" parancs feloldása. 

Ha valaki találkozik más használható paranccsal, kérem, szóljon. 

Ezzel az oldallal kapcsolatos véleményedet, észrevételeidet nekem küldd: Des