A Pince (Dungeon)

A labirintus elsõ négy szintje. A legfelsõ szint bejárata a templomajtó, a további szintek lefelé mindig csinos kis kõkorláttal körülvett lépcsõcskék valamelyik terem közepén. A feljáratok meg olyanok, mint egy katedrális bejárat, valamelyik fal mentén.
Az egész is úgy néz ki frankón, mint egy katedrális alagsora, boltívekkel, kövezéssel, fáklyákkal a falon, lõrésekkel, rácsokkal, meg ami kell. 

A mindig véletlenszerûen változó alaprajznak meglepõen jól követhetõ törvényszerûségei vannak. 
Nagyon ritkán van csak például körüljárás, tehát ha mindig balra mész, ahogy azt egy rendes labirintus kutatónak illik, valószínûleg bejárod az egészet, és csak néha fordul elõ, hogy egy belsõ sziget körül körözöl. Ez alól csak egy rendes kivétel van: a Butcher gusztusos kis kuckója, amely mindig egy nagyobb terem közepén áll. (Vigyázat, Multi Player-rõl beszélek, Single-ben szinte az összes Küldetés ilyen körüljárható kuckóban kezdõdik!)
A legtöbb helyiséget ajtók választják el, amelyeket csak a Csontváz Király és a kecske klánok tudnak kinyitni, ami megkönnyíti a stratégiai játékot. 

Jellegzetes helyiségek:
Oszlopcsarnok: minden szinten van belõlük, de csak maximum 3, melyek mindig egymásból nyílnak vagy egy rövidke, vagy egy igen hosszú oszlopos átjáróval. Rendszerint egy ilyen csarnok egyik sarkában van a lejárat. Az oszlopcsarnokoktól eltekintve többnyire apró helyiségekbõl áll az alaprajz.
Könyvtár: lehet aprócska, de igen nagy helyiség is, egy könyvespolccal, és 0-20 könyvállvánnyal. Sokszor igen cseles az alaprajz, mert egy eldugott zugnak vélt könyvtár vezet át az alaprajz nagyobbik felébe.
Kínzókamra: oszlopokon étvágygerjesztõ karóba húzott stb. testek napoznak.
Tûzkamra: kisebb helyiség, melynek közepén néhány oszlop hevesen lángol (érzékeny bõrûek, vigyázat), és pár zombi keresi a szemüvegét a sarokban.
Könyvállvány-kamra: egy, vagy két könyvállvány, fáklya, és egy sereg csontváz a kötelezõ tartozékai a kicsike helyiségnek.
Kincseskamra: fegyverek, italok, tekercsek, könyvek, de elsõsorban arany, arany és arany teríti be a padlót. Egy-két gyengécske õrzõje szokott lenni. Találkoztam már olyannal is, amelyikben 35 kupac arany volt.
Zászlókamra: legalábbis én zászlónak nézem azt a rongyot, ami középen, egy vagy két oszlopon lengedezik. Mindig csontvázak õrzik, sokan. 
Oltárkamra: a Pincében még csak rendes igazi oltárok vannak (oltár? inkább úgy néz ki mint a nagyanyám fedeles feszülete a falon, mindegy), amiknek nevük van, és lehet tudni, mit fognak csinálni. Ezek mindig egy kis szobában vannak, ahol más nincs, és mindig egyfajta szörnyek õrzik.

A szörnyek:
Persze itt vannak a leggyöngébb szörnyek, alig-alig van mágia ellenállásuk, és egyik sem támad mágiával. A normál szörnyek a következõk: csontvázak, zombik, gnómok, kiskutyák, madarak, kecskék, eltûnõk. Egyiknek sem fér be az összes fajtája, találkozunk velük a Katakombában is. Világító szörny csak az elsõ szinten nincs, a másodikon és a negyediken lesz egy rakás, de a harmadikon is elõfordulhat. Természetesen a másodikon ott a Butcher, kötelezõen, vériszamos kamrájában, amit kihagyhatsz, ha nem érzed magad elég erõsnek. Elég buta jószág a Butcher, ha bemenekülsz egy rácsos oldalú szobába és magadra csukod az ajtót, íjjal vagy bármilyen varázslattal simán kivégezheted. Szemtõl szemben már nehezebb, mert nagyot üt, és "megfog", ha ez megtörtént, neked annyi. Viszont a Csontvázkirályt csak szerencsével hagyhatod ki, ha hamarabb találod meg a lejáratot a negyedikre, mint õkelmét. Akárhol tanyázhat, akár egy kis szobában, ez szerencsés eset, mert ekkor népes ksérete (csontvázak, rendszerint két fajta, egyik nyilas) szétoszlik több helyiségre. Egy tömegben kissé sokan vannak (ha nincs Chain Lightning-od, hehe). A Csontvázkirályra többet kell ütni, de megkönnyíti a dolgot, hogy nem jön oda rögtön, inkább kerülget, meg-megáll. Kis gyakorlattal el lehet vele taktikázgatni, mert ráadásul nem fog meg az ütése, ki lehet bírni egyet-egyet, aztán elhúzni.

A Pincében mindig bõven van minden: arany, cucc, pontszám. Itt sose fogsz a löttyökbõl kifogyni. Kevesebb játékkal több pontot lehet szerezni, viszont jó cuccokat az életben nem fogsz lelni.

Ezzel az oldallal kapcsolatos véleményedet, észrevételeidet nekem küldd: Des