Griswold

Õ a falu kovácsa, s mint ilyen, rendkívül fontos és hasznos ember. A fõtéren áll, mûhelyének ajtajában, s ízes "Wow, what can I do for ya?" köszöntéssel fogad. 

Itt elolvashatod, hogy mi mondanak róla a többiek a városban. 

A következõket lehet vele kezdeni: 

Talk to Griswold:
Természetesen lehet vele beszélgetni is, szövegeinek fordítását elolvashatod a Tolmács megfelelõ oldalán. Ha van valami érdekes a labirintusban, akkor arról hajlandó nyilatkozni, egyébként csak pletykál. 
Buy Basic Items:
Normál, vagyis semmiféle attribútummal nem rendelkezõ , fehér nevû cuccokat árul, tudásukhoz mérten (de csakis ahhoz mérten!) kedvezõ áron. Az õ szakterülete a páncélzat és a fegyverek, kivéve a botokat, amiket Adria árul. A cuccok típus szerint vannak rendezve, kezdve a fejfedõkkel, aztán a ruha, páncél, pajzs, kard, fejsze, buzogány, végül az íjak. Amit megveszel, eltûnik és nem jön helyére semmi, ezt a kínálatot akár el is lehet fogyasztani. Kínálata elég rapszódikus, van, hogy semmiféle fejfedõ vagy egyetlen íj sincs nála, ami kínos tud lenni egy meghalás után, amikor bármiféle cucc jó lenne, csak eljuss valahogy az igaziakig. Vigasztaló viszont, hogy úgy vettem észre, hogy valahányszor lemegyek-feljövök, ez a kínálat (de csak ez!) megváltozik, szóval esetleg érdemes kísérletezni. Másik játékost természetesen lehet segítségül hívni, mert (és ez mindegyik árusra vonatkozik) "nem ugyanazt a filmet nézzük", tökéletesen más kínálatot mutat a különbözõ játékosoknak. 
Buy Premium Items:
Ezek a különleges attribútummal rendelkezõ cuccok, amiket árul. Ugyanazoknak a cuccoknak a változatairól van szó, mint az elõzõ pontnál. A kínálat valamelyest alkalmazkodik a karakter fejlettségéhez, tehát a kezdõ karinak vacakabb, de olcsóbb cuccokat kínál, de azokat valószínûleg ki is tudja fizetni és fel is tudja venni. Ez csak azért valószínûleg, mert Griswold fütyül rá, hogy neked speciel milyen értékeid vannak, és akár az is elõfordulhat egy közepesen fejlett karinál, hogy egyetlen cuccot sem tudsz használni a kínálatából, azok mind pirosan fognak vigyorogni rád. (A kezdõ kari értékeit ugyebár nem tudja eltéveszteni a kopasz, egy jól fejlett viszont kapásból teljesít bármilyen attribútum követelményt.) Én jellemzõen varázslóval szoktam így járni, akinek nyomom fel a mágiáját, és hanyagolom az erejét, erre Gris bead egy csupa erõt megkívánó cuccokból álló kínálatot... Ahogy fejlõdik a kari, úgy nõnek a cuccok átlag értékei, bár ebben is van hullámzás, néha csapnivalóan vacak dolgokat akar rám sózni. Úgy vettem észre, hogy valahol a 25. és a 30. szint között éri el a plafont, innen hiába fejlõdik tovább a karakter, nem kap jobb ajánlatot. Ennek egyszerû oka, hogy nem is kaphat. Ezen a szinten már beajánl Gris egy-egy páncélt120-140 ezer aranyért. Namost ennyi arany (mondjuk a 120 ezer) elfoglal 24 kockát az Inventory-ban, további 6-ot a páncél, amire vágysz, mert annak külön hely kell, nem hajlandó a pénz helyére tenni, ez összesen 30 kocka. Az Inventory elméletileg 40 kocka, tehát elmehetne a dolog maximum 170 ezer aranyig, de én még nem láttam 140 ezernél drágább cuccot ajánlani, szóljon, aki igen. Ebbõl következik, hogy a még ennél is jobb cuccokat csak találni lehet, vásárolni nem. Én már találtam olyan páncélt, amit 66 ezerért akart megvenni, ami ezek szerint 264 ezerbe került volna nála, de ezt lásd lentebb. Griswold egyébként furcsán áraz. Úgy tûnik, hogy a cucc eredeti árához nem hozzáadja az attribútumnak megfelelõ plusz értéket, hanem szorozza. Ebbõl elég visszás helyzet áll elõ, mert míg egy kard normál kivitelben mondjuk ér 500 aranyat, de Obsidian Sword of Heavens-ként már 50 ezret, akkor egy 2500-ba kerülõ normál páncél 250 ezerbe kell, hogy kerüljön ezekkel az attribútumokkal. Tehát ugyanazok az attribútumok egyszer 49500, egyszer pedig 247500 aranyba kerülnek, attól függõen, hogy milyen cucchoz kapcsoljuk, pedig a kari szempontjából pontosan ugyanannyit érnek. (Lehet, hogy a számok nem pontosak, de azt hiszem, közelít.) A kopasz a játék elején adja be a kínálatot, ezen csak akkor hajlandó módosítani, ha szintet lépsz, de akkor is jobban teszed, ha nem portálon jössz ki, mert akkor teljesebb a változás. Viszont minden megvett cucc helyett újat kínál a listán, tehát esetleg ezzel is érdemes kísérletezni (ha sok pénzed van :-)). 
Sell Items:
Itt lehet eladni a cuccokat Gris-nek, szintén ugyanazokat a fajtákat, mint amiket venni lehet tõle, azzal a különbséggel, hogy készséggel megveszi a unique, vagyis arany színnel kiírt nevû, tehát egyedi tárgyakat is, valamint az ékszereket, amiket csak találni lehet Multiplayer-ben. Viszont ne is reménykedj, hogy majd jót kereskedsz Gris-szel: itt jó kereskedõ csak õ lehet. A Kereskedelmi Kamara már szakértõ bizottságot nevezett ki Griswold tevékenységének tanulmányozására, és sikere titkának megfejtésére. Ugyanis hajszálpontosan negyed áron hajlandó visszavenni azt, amit már egyszer eladott, és mégis sorban állnak elõtte, sõt, csak hozzá fordulnak egyesek. A negyed ár vonatkozik mindenre, a unique cuccokra is, amelyek hasznosságára ebbõl lehet egy picit következtetni. Azt csak találgatni lehet, hogy a negatív elõjelû talált tárgyakat mennyiért adná, ha adná, mert mindösszesen 1, azaz egy aranyat kínál bármelyikért, legyen az kicsit vacak, vagy nagyon vacak. Ami nagyon fontos, hogy Gris ugyanannyit ad azért a cuccért, ami hibátlan, mint azért, ami már erõsen elhasználódott, tehát kidobott pénz eladandó cuccot javíttatni. 
Repair Items:
Griswold feladatköre az összes elhasználódott tárgy megjavítása, a botoké is, pedig azokkal nem kereskedik. A javítás költsége arányos a cucc értékével, az elhasználódás pedig ugyebár a tartósságával, tehát jobb odafigyelni egy méregdrága kardra, nehogy ne bírd megjavíttatni. A páncélzat lassabban pusztul, ott van idõd észbe kapni. A labirintusban fellelt cuccok a unique-ok és az indestructible-ok kivételével minden esetben erõsen használtak, erre is jó odafigyelni, mielõtt elkezdesz használni egy talált cuccot. Egyszer egy kezdõ karival találtam egy elõtagjában negatív, utótagjában pedig pozitív tárgyat, ami még így is kitûnõ volt a gyengécske karinak. De ugyebár az ilyenért 1 aranyat kínál a kovács, hiába félig pozitív, namost emiatt a javítás egynél kevesebb arany lett volna, ezért már meg se jelent a javítandók listáján, nem volt mit tenni. 
 

Ezzel az oldallal kapcsolatos véleményedet, észrevételeidet nekem küldd: Des